ПРЕЗ 2019 Г. ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯТ ПРОЕКТ SDIndex ЩЕ ОБХВАНЕ И ВОДАЧИТЕ НА КАМИОНИ И АВТОБУСИ

Стартира второто издание на изследователския проект SDIndex/Индекс за безопасно шофиране. Организатор отново е SDI Застрахователен брокер, в партньорство с изследователска и консултантска агенция Explica и комуникационна агенция APRA Porter Novelli Balkans Communications Group.

Новост в реализацията на проекта е включването на специализиран въпросник за изследване на рисковете при професионални водачи, упражняващи професиите „шофьор на камион” и „шофьор на автобус”. Така SDIndex ще покрие по-обстойно рисковете по българските пътища и ще служи за валиден и достоверен източник на данни за превенцията на пътно-транспортни произшествия.

Новост има и при реализацията на самото изследване – то се провежда изцяло онлайн, за да могат да се включат всички, които искат да проверят степента на риск в шофьорското си поведение и да допринесат за набирането на по-изчерпателна информация за проекта.

Остава „отворен” и тестът SDIndex Quiz – кратка версия, съдържаща ключови въпроси от изследването. От пускането й онлайн през септември 2018 г. тя е попълнена от над 45 хиляди водачи, което прави SDIndex Quiz най-мащабното изследване сред българските шофьори, провеждано досега.

По данни от национално представително изследване по поръчка на Explica, проведено сред 1000 души през март 2019 г. Индекс за безопасно шофиране е познато понятие за 1,4 млн. българи, а основните изводи от изследването са достигнали до над 3 млн. души.